Hoe kan ik na een nieuwe aanmelding automatisch een serie e-mails sturen?

Scenario: Stel u wilt na iedere nieuwe aanmelding via een aanmeldformulier een e-mailserie sturen. In dit artikel leggen we u uit hoe.

1. Maak een aanmeldformulier
  2. Maak een double opt-in e-mail en koppel deze aan het aanmeldformulier
  3. Maak een welkomstmail en koppel deze aan het aanmeldformulier
  4. Maak de 1e seriemailing die na de welkomstmail moet worden verstuurd
  5. Maak een auto-update groep die aan de seriemailing wordt gekoppeld
  6. Herhaal stap 4 en 5 afhankelijk van het aantal mailings die u verder na de 1e seriemailing wilt versturen

De video uitgelegd:

Let op: alle automation mailings moeten worden geactiveerd voordat ze verzonden kunnen worden, dit gebeurt in stap 5 (u activeert dus een mail, en drukt niet op "verzenden" zoals bij een standaard mailing).

1. Aanmeldformulier

Eerst maken we een aanmeldformulier aan. Dit formulier wordt enkel als test gebruikt en niet aangepast. Zoals u ziet mist de double opt-in e-mail die we in stap 1 aan het aanmeldformulier moeten koppelen.

De complete uitleg voor het maken van een aanmeldformulier vindt u hier.

2. Double opt-in

Maak een double opt-in mailing zodat die hierna aan het zojuist gemaakte aanmeldformulier kan worden gekoppeld.

De complete uitleg voor het maken van een DOI-mail vindt u hier.

3. Welkomstmail

Maak een welkomstmailing zodat deze nadat de lezer de DOI-mail bevestigd kan worden verzonden. De welkomstmail wordt ook aan het zojuist gemaakte aanmeldformulier gekoppeld.

De complete uitleg voor het maken van een welkomstmail vindt u hier.

4. De eerste seriemailing

Een seriemailing is een mailing die iedere dag na de activering op hetzelfde tijdstip wordt verzonden, totdat u de mailing als inactief instelt.

Wanneer u een nieuwe seriemailing aanmaakt kunt u eerste de 1e stap overslaan (de groepen maken we na de mailing). Vul de gegevens in stap 2 in en ontwerp de mailing. Sla deze daarna op en ga dan verder naar stap 5, het maken van een auto-update groep (de e-mail is op dit moment nog niet geactiveerd).

5. Een auto-update groep

Klik op ontvangers > Groepen > Nieuwe groep. Geef de groep een naam en activeer dan de auto-update functie. U kunt nu de voorwaarden van de groep instellen.

Voor de 1e mailing na de welkomstmailing zijn de regels:

• Heeft ontvangen > Welkomstmail > [variabel]
    • In dit voorbeeld kiezen we [voor precies 1 dag], dit betekent dat na de welkomstmail de ontvanger de dag erop een volgende mailing krijgt
  • Heeft niet ontvangen > 1e seriemailing > willekeurig
    • Deze regel is eigenlijk overbodig, maar zorgt ervoor dat u 100% zeker weet dat de ontvanger niet twee keer dezelfde e-mail ontvangt. U vult hier dus de naam van de mailing uit stap 4 in.

Vervolgens slaat u de groep op, gaat u terug naar de mailing uit stap 4 en koppelt u in de eerste stap de zojuist gemaakte auto-update groep.

Meer mailings?

Wilt u in ook een 2e, 3e of 4e mailing sturen? (bijvoorbeeld wanneer u een 5-daagse minicurses ontwerpt). Dat kan. Herhaal stap 4 en 5 tot u het gewenste aantal mailings heeft.

Voor de auto-update groep voor de 2e mailing stelt u dan de regels als volgt in:

• Heeft ontvangen > 1e seriemailing > [variabel]
  • Heeft niet ontvangen > 2e seriemailing > willekeurig